Make the most out of your ingredients
title image

Gingerbug

Gingerbug

Empty the Frigde - Gingerbug

Een van mijn beste vrienden is verslaafd aan alle fizzy gemberdrankjes zoals gingerale en gingerbeer. Zoals de meeste soda-addicts heeft hij een nogal een specifieke voorkeur van merk. En aangezien ik de smaak en hoeveelheid bubbels van die merken nog niet heb kunnen evenaren, heb ik hem nog niet kunnen overtuigen van mijn zelfgemaakte gingerbug te beginnen maken. Maar ik blijf proberen, want ik vond mijn versie best wel geslaagd :).

Gingerbug als basis voor gefermenteerde drankjes

Gingerbug is een mengeling van verse gember, suiker en water die men heeft laten fermenteren tot het bruisend en schuimig iets.

Deze gingerbug wordt dan gebruikt om verschillende probiotische tonics en dranken zoals wortelbier, gemberbier of probiotische limonade te brouwen. Je kunt het een beetje vergelijken met wat een zuurdesemstarter is voor zuurdesembrood: je basis die je goed moet voeden en soigneren om een lekker eindproduct te bekomen.

Eens je gingerbug klaar is meng je een beetje hiervan met bijvoorbeeld vruchtensap of gezoete kruidenthee. Bottel de drank op een fles met een een beugeldop en fermenteer +/- 3 dagen tot er druk op de fles begint te staan. ‘Brup’ de fles indien nodig zodat ze niet ontploft. Wanneer er voldoende koolzuur is ontstaan, kan je de fles in de koelkast plaatsten om de fermentatie te stoppen. Je gingerbug limonade is klaar om gedronken te worden!

Voed je gingerbug regelmatig om hem in leven te houden en zo een basis te hebben voor toekomstige srankjes!

(bron afbeelding: Benoit Daoust – shutterstock.com)

Empty the Frigde - Gingerbug

Gingerbug

Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 16 minuten
Gang Dranken
Keuken Amerikaans
Porties 500 ml

Ingrediënten
  

Om de bug te starten

Om de bug te voeden

Om de bug te gebruiken

  • 8 kopjes fruitsap of gezoete kruidenthee

Instructies
 

De bug voorbereiden

  • Verwarm het water in een pan op middelhoog vuur en roer de suiker erdoor tot het volledig is opgelost. Koel het suikerwater tot kamertemperatuur.
  • Schep de blokjes gember in een propere bokaal en overgiet met het suikerwater. Sluit de pot en laat het een dag op kamertemperatuur fermenteren.

De bug voeden

  • De volgende dag (en elke dag gedurende 5 dagen): roer 1 theelepel suiker en 50 gram gember in de bokaal en sluit de bokaal vervolgens goed. Tussen de 3de en 5de dag zou je luchtbellen moeten zien ontstaan, en je gingerbug zou gistachtig en 'gemberig' ruiken. Wanneer je bubbels ziet, is je gingerbug klaar voor gebruik.

De bug gebruiken

  • Om de bug te gebruiken, zeef je 1/2 kopje vloeistof en meng je het met 7,5 kopje vloeistof zoals vruchtensap of gezoete kruidenthee. Bottel de drank op een fles met een een beugeldop en fermenteer +/- 3 dagen tot er druk op de fles begint te staan. 'Brup' de fles indien nodig zodat ze niet ontploft.
  • Wanneer er voldoende koolzuur is ontstaan, kan je de fles in de koelkast plaatsten om de fermentatie te stoppen. Je gingerbug limonade is klaar om gedronken te worden!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments
Leave a Comment:
Recipe Rating